Velkommen Gæst log ind eller Bliv medlem  
 

RACEBESKRIVELSE BURMESEREN

Burmeseren er en middelstor elegant bygget kat af den asiatiske type. Dens særlige kendetegn er et meget imødekommende og venligt væsen, dens silkebløde pels og de udtryksfulde gule øjne.

Lilla Burmeser fertil hun og fertil han Creme og Rød Burmeser

Historie

Alle burmesere nedstammer fra den samme brune kat, Wong Mau. Dr. Thomsen, en amerikansk marinelæge, tog i 1930 Wong Mau med sig fra Asien til Califonien. Dr. Thomsen troede fuldt og fast på, at denne mørke kat med de gyldne øjne var en race helt for sig, selvom mange påstod, at den bare var en mørk Siameser. Da der af gode grunde ikke fandtes en anden burmeser i USA, blev Dr. Thomsen nødt til at parre Wong Mau med en brunmasket Siameser. Dette resulterede i både brune og brunmaskede killinger. Wong Mau blev parret med sin søn, og i dette kuld kom der udelukkende mørke killinger. Flere opdrættere kom siden til, da de faldt for denne charmerende kat.

I løbet af 1950’erne og 1960’erne spredte Burmeserens popularitet sig først til England, siden til Sverige, Danmark og senere Tyskland, Holland og resten af Europa og Sydafrika, Australien og senere stort set hele verden.

Oprindeligt blev burmeseren kun avlet i farven brun. I USA var der store diskussioner i gang, om den lysere variant (senere chokolade) nu også var en burmeser, og mange opdrættere holdt det hemmeligt, når de fik disse fejlfarver. Men flere og flere opdrættere i England blev interesserede i den chokolade burmeser, og snart blev Burmeseren også avlet i chokolade, blå, lilla, rød og creme, bruntortie, blåtortie, lillatortie og sidst i chokoladetortie. Burmeseren kan genetisk spores tilbage til Thailand og der gøres i dag et stort arbejde med at få foundationkatte hentet hjem til vesten for at hjælpe den skrantende genpulje

Chokoladetortie Burmeser hun Brun Burmeser hun

Udseende

Burmesere i USA og Europa har udviklet sig meget forskelligt. Burmeseren i USA er kortere og mere kompakt bygget. Hovedet er rundere med en meget kort næse og et dybt stop. Øjnene er større og mere udstående, end den europæiske burmeser. Pelsen er længere og ikke så fin og tætliggende.

Den engelske type er længere i kroppen med længere ben, med en fladere pande, et blidere stop og en længere næse. Pelsen på den europæiske Burmeser skal være fin og silkeblød og meget tætliggende næsten uden underuld.

Mange opdrættere i Europa har formået at opdrætte en type, som har Burmeserens vigtigste karakteristika; middelstor kompakt bygget kat, som vejer mere, end den umiddelbart ser ud til, med den helt rigtige silkebløde pels, et kort bredt hoved, som er formet som en stump kile, hvor den yderste ørekant, kinden og næsen former den perfekte kile. Næse er kort, men ikke ekstremt kort, med et tydeligt og sommetider dybt stop. Ørerne passer perfekt til hovedet; de er ikke for store og ikke for små, de tipper forover, og er brede ved basen med afrundede spidser. Benene skal være elegante med en god benstamme, de må ikke være tynde som Siameserens, og skal være med små ovale poter. Halen skal passe til kropslængden og ende i en afrundet spids, som en rund malerpensel. En rigtig burmeser skal være som ”mursten i silke”. Øjnene skal være mandelformede ved den øverste kant og runde ved den nederste kant, og farven må være fra chartreuse til orange. En klar gul farve forstærker Burmeserens ”look”. Den skal se både vred og uskyldig ud på én gang!

Brun Burmeser Lilla Burmeser på udstilling

Temperament

Burmeseren skal være robust og stærk i sin psyke. Den er venlig, imødekommende og kælen. Burmeseren er nysgerrig og vil gerne være med i alt, hvad der sker omkring den. Den kan lege i timevis. Den er adræt og springer gerne højt efter legetøj, den løber gerne efter ting, man kaster, og den kan oveni købet finde ud af at komme tilbage med tingen, for at du kan kaste den igen.

Burmeseren tilpasser sig hurtigt nye situationer, og finder sig hurtigt til rette nye steder. Det er en social kat som søger selskab i form af mennesker, andre katte eller andre dyr, som f.eks. hunde, kaniner og marsvin. Men mest elsker den gæster. Den kan ligge på skødet i timevis, og gerne flere Burmesere sammen. Alle gæster skal prøve-ligges. Og til sidst udser den sig én bestemt person, som den så vier hele sin opmærksom til – også selvom denne person ikke kan lide katte – men de falder næsten alle for Burmeseren til sidst.

Burmeseren er en medium aktiv race og især killingerne kan sætte gang i huset. Da den er nysgerrig af natur, vil den altid udforske sit hjem og komme steder, hvor man ikke lige havde tænkt sig, at den skulle være. På den allerøverste hylde, inde i skabet, i skuffen og i alle tænkelige kasser og poser osv. Da Burmeseren er så nysgerrigt anlagt og fordi den er meget vedholdende, er det vigtigt, at man er opmærksom på evt. åbne vinduer og andet, som man måske tror at den ikke kan nå. Den vil nemlig prøve lige meget hvor umuligt det ser ud, og hvis den prøver tilpas mange gange, så skal det nok lykkedes til sidst. Find dit nye familiemedlem på vores webside.

Lilla og Chokolade Burmeser Chokolade Burmesere

Burmeseren i Danmark i dag

Standarden på Burmeseren i Danmark i dag, er utrolig høj. Ganske få opdrættere opdrætter udelukkende på engelske og danske linier. De fleste opdrættere i Danmark i dag bruger en god blanding af engelske, danske, tyske og lidt amerikanske rødder. I de sidste par år er der blevet hentet linier fra Australien, New Zealand og Sydafrika, men der bliver også stadig importeret katte fra Sverige, Tyskland, Schweiz og Holland. Genpuljen er på et rimeligt niveau, hvis bare opdrætterne ville samarbejde noget mere, og ikke kun bruge en bestemt hankat flere gange i de samme kombinationer. Dette er ikke godt for genpuljen, og giver ingen dynamik eller udvikling. Det er opdrætterens ansvar at arbejde for racen, og ikke kun for at lave et kuld på sin hunkat, og for hankatte-ejerens vedkommende for at tjene nogle nemme penge. Vi har et ansvar for at arbejde for racen i stedet for kun at tænke på os selv. Vi skal tænke over, hvad vi gør, og hvordan vi kan gøre racen bedre, så vi stadig om 10 eller 20 år har en Burmeser med de helt rigtige Burmeser kendetegn.

Chokolade Burmeser han Creme Burmeser han
Designed & Developed by: J. Creations
Email : j_creations2001@yahoo.com
ⓒ Copyright 2011 BB-klubben. Billeder og tekst må ikke gengives uden tilladelse.
Browser: Internet Explorer. Minimum skærmopløsning: 1024x768.