Velkommen Gæst log ind eller Bliv medlem  
 

SIKKERT UDELIV

Tekst af Jette Kongensgaard

Hvad gør man, hvis man ønsker at give sin kat adgang til udendørs livet, men samtidig ikke ønsker, at den skal udsættes for trafikken, hvor man mener at 70.000 katte mister livet hvert år i Danmark? Man vælger indhegning eller løbegård!

For mange er det naturligt at give katten adgang til udelivet, hvis man bor i hus, fordi mange mener, det er kattens natur. Det er så ikke kattens natur at undgå farer såsom trafikken. Uanset hvad man vælger, er det vigtigt, at være opmærksom på, at der faktisk findes alternativer og at valget ikke nødvendigvis står mellem indekat vs. fritløbende kat.

En netdør giver mulighed for frisk luft Sikkert udeliv er til glæde for ejer og kat

Man ser jævnligt, at der opstår stridigheder, hvis ens kat eksempelvis beslutter, at naboens rosenbed gør det ud for en fortrinlig kattebakke, eller hvis naboens bil er en dejlig varm sovepude. I lov om vej og markfred står der følgende: ”Enhver er pligtig til på alle årets tider at holde sine husdyr på sit eget”. Så skal man leve op til loven og undgå konsekvenser for ens kat, så har man faktisk ikke noget valg.

Lejlighed

Hvis man bor i lejlighed, kan man med fordel sikre vinduer med hasper, der gør, at vinduerne kan åbnes lidt, men uden at kattene kan slippe ud. Hvis man ønsker mere luft, kan det være en god idé at anvende vindue-/dørrammer med net, som sættes foran det åbne vindue. Så får man frisk luft ind, men ingen misser kan komme ud. Er der altan, er det oplagt at sikre denne så den kan være til glæde for både menneske og kat. Det kan kræve lidt opfindsomhed at finde en løsning, der passer til altanen, men i de fleste tilfælde kan det lade sig gøre at finde en pæn løsning.

Indhegnet altan med Burmesere Lille hyggelig løbegård

Have - løbegård

Hvis man har en have, kan man vælge at lave en løbegård eller at indhegne haven. En løbegård giver vel nok den bedste sikkerhed med tag og gerne med lås, men er ikke så frit og fleksibelt som at indhegne haven.

Burmeser der nyder at være ude Den tætte pels giver god "isolering"

Have - indhegning

Der er flere måder, hvorpå man kan indhegne haven og søger man lidt på nettet, finder man flere forslag, og mange er villige til at give råd og vejledning.

I toppen bør man enten lave et udhæng og/eller sætte en strømførende tråd. Det skal her siges, at det er strøm der passer til små dyr – katten skal naturligvis ikke mere ”i stødet” end at det skræmmer den, men det må naturligvis ikke være farligt.

Indhegnet have - trådnet i hækken

Man kan også vælge at indhegne en lille del af haven – eksempelvis en terrasse. Man kan sætte hegn op eller bruge færdige stakit fag. Kan katten klatre i det, er det vigtigt, at man sikrer det i toppen.

Det kan anbefales at sikre sin indhegning/løbegård med lås, så gæster eller andre ikke kommer til at lukke kattene ud. Når man indhegner haven, skal man tænke som en kat. En kat hopper typisk ikke over noget, men hopper op på noget og hopper så videre. Træer, der står tæt på hegn, skal også sikres!

Indhegning af espalier fag Indhegning med 180 cm højt stakit

Indhegning af haven giver et dejligt sikkert miljø for kattene og samtidig kan man frit åbne døre og vinduer. Så hvis du vil undgå at udsætte din kat for risici ved smitte, slagsmål, syge mennesker der ikke vil katten det bedste, trafik og andre farer, så er det altså muligt, og samtidig kan både du og katten nyde udendørs livet. Du vil ikke fortryde det, og der er ingen tvivl om, at dine katte vil elske dig for det! Fri aktivering døgnet rundt er utvivlsomt godt for dine katte. Selv briter elsker at klatre i træer!

Lilla tortie British hun i toppen af et træ Creme British hun nyder den indhegnede have
Designed & Developed by: J. Creations
Email : j_creations2001@yahoo.com
ⓒ Copyright 2011 BB-klubben. Billeder og tekst må ikke gengives uden tilladelse.
Browser: Internet Explorer. Minimum skærmopløsning: 1024x768.