Velkommen Gæst log ind eller Bliv medlem  
 

RACEBESKRIVELSE BRITISH SHORTHAIR

Når man ser en British Shorthair, også kaldet en brite, vil det typisk være det runde udseende i kombination med størrelsen, man bemærker. Når man rører den, vil det være den korte og kraftige pels, man hæfter sig ved, og når man falder for racen er det forhåbentlig p.g.a. temperamentet.

Udseende

Briten skal fremstå rund og fyldig, men det er vigtigt at den er muskuløs og ikke tyk. Man kan forvente at en hun vejer ca. 4-6 kg og en han ca. 5-7 kg. Et stort rundt hoved med rund pande, kort næse og små ører placeret langt fra hinanden samt store runde og udtryksfulde øjne er en del af standarden for hvordan en brite skal se ud. Fertile hankatte har store hankattekinder. Derudover skal briten have solide og kraftige ben med runde poter, og den skal være lige så lang som den er høj. En kort tyk hale er ønsket.

Briten er korthåret, men dens pels er dejlig tæt og vamset. En rigtig brite pels skal føles ”sprød” når man kører hånden gennem pelsen. Nogen egentlig pelspleje er ikke påkrævet, men da briten fælder vil det være en god idé at børste den for at tage løse hår.

RACEBESKRIVELSE BRITISH LONGHAIR

Oprindelse Britisk Langhår er opstået ud fra Britisk Korthår, da opdrættere efter Anden Verdenskrig ville redde racen fra udryddelse ved at parre andre racer ind, såsom Somali og Perser. Således kunne man få udvidet genbasen, og med tiden også ændre på type og pelskvalitet (udseende). Gennem disse racekrydsninger kom langhårsgenet, som er recessivt, ind i Briten. Det har medført, at der ind i mellem kommer langhårskillinger i kuld, hvor begge forældre er korthåret, men som er bærer af langhårsgenet. For at killingerne skal kunne blive langhåret, skal begge forældre bære på langhårsgenet. Enten skjult som hos Britisk Korthår, eller ved at begge forældre er langhårede. To Britisk Langhår kan ikke få killinger som er korthåret. Det eneste, der adskiller Britisk langhår fra sin søskenderace, Britisk Korthår, er som navnet antyder, længden på pelsen.

Blå British han kastrat Lilla bicolor British fertil han

Farver

Briten er godkendt i mange forskellige farver: Sort, blå, chokolade, lilla, rød og creme, cinnamon og fawn. Derudover kan pelsfarven være med eller uden hvid, sølv og rød/creme. Desuden fåes den med eller uden mønstre og/eller maske. Øjenfarven er typisk orange, men accepteres også i grøn eller blå for enkelte pelsfarver. Helt små killinger vil altid have blå øjne, og de første uger er de lidt skeløjede.

Temperament

Når man forelsker sig i briten er det vigtigt at man ser længere end det tiltalende runde udseende. Det er vigtigt at man vælger en race der har et temperament der passer til familien, og at man gør sig klart at man har ansvaret for katten i mange år fremover. Briten kan nok bedst beskrives som en lidt magelig kat der forstår at værdsætte hygge med familien. Man skal dog ikke forvente en sofapude, men det er en kat der er let at leve sammen med hvis man ofrer den lidt tid og opmærksomhed, og den er ikke påtrængende eller højlydt. Som alle andre katte er briten nysgerrig og deltagende og den færdes gerne i hele hjemmet, højt som lavt. Det er dog klassisk for briten at den undgår høje spring. Skal den i højden foretrækker den at kommet det v.h.a. små spring i stedet for ét stort spring. En brite kan dog sagtens hoppe ret højt hvis den er motiveret for det. Ordet ’elegant’ er ikke det mest brugte om racen for dens størrelse gør den lidt kluntet! Briten værdsætter at lege og elsker at blive aktiveret, og den tager den gerne med fuld fart gennem huset efter et stykke legetøj, men kort tid efter er det sikkert tid til hvile.

En brite elsker sin familie næsten lige så højt som den elsker sin madskål og det siger ikke så lidt. Den vil typisk foretrække at befinde sig i nærheden af sine mennesker, men nogen skødekat kan man ikke forvente at briten er. Mange briter undgår at ligge i skødet og i hvert tilfælde kan man være sikker på at hvis den gør det, så skal det være på eget initiativ for ellers smutter den sikkert. Så en plads i sofaen ved siden af familien vil typisk være at foretrække. Briten deltager meget gerne i dagens gøremål hvis den ikke er travlt optaget af at sove. Så uanset om du sidder ved pc’en eller med avisen, så skal du ikke blive overrasket hvis du bliver forstyrret. Når der kommer gæster skal man forvente at en del briter gerne lige vil se dem an og i øvrigt ikke nødvendigvis ofrer dem megen interesse.

Briten udseende afslører ikke umiddelbart at der faktisk gemmer sig en vilje af stål og at briten er en ret stædig kat der har en mening om hvad den vil og ikke vil. Eksempelvis er det de færreste briter der ligefrem værdsætter at blive løftet og briten vil med sit blik og kropssprog vise at den i stedet foretrækker at have alle fire poter solidt plantet på jorden.

Creme British hun Lilla British hun med blå killing

Skal man vælge én eller to katte?

Ligesom så mange andre katte kræver en brite ikke nødvendigvis så meget plads, og har man eksempelvis en mindre lejlighed, kan det være en god idé at give briten mulighed for at komme i højden ved at udnytte pladsen på hylder og toppen af skabe til at give udfoldelsesmuligheder. Det er også vigtigt at aktivere briten så den vedbliver med at være glad og aktiv.

Har man plads til én brite så har man også plads til to. Plads skal ikke være det afgørende valg når man kigger på om man skal have én eller to katte. Det anbefales altid at overveje at have to briter sammen, fordi de næsten altid vil værdsætte en artsfælle. Man skal ikke forvente at briten vil ligge sammen med en anden kat, men forholdet mellem to katte vil være givende på så mange andre punkter. Det er sandt når man siger at to katte ikke er dobbelt besvær, men det er så meget mere end dobbelt glæde. Briten kan også sagtens have glæde af en anden race hvis den har et temperament der matcher britens. Der findes desuden mange eksempler på briter der er gode venner med hunde. Killinger kan vænne sig til meget og det vil ikke være noget problem for en killing at flytte til et hjem med hund.

Hvis man kun er interesseret i én kat kan det være en god idé at overveje om man kunne være interesseret i en voksen brite. Det sker at opdrættere omplacerer pensionerede avlskatte (som måske er 2-4 år), og det sker at disse katte foretrækker hjem uden andre katte/dyr. Det kan være en rigtig god løsning og man har for alvor mulighed for at kende kattens temperament på forhånd.

En del opdrættere lader briten kastrere/sterilisere før den flytter ud i et nyt hjem, og er du ikke opdrætter og skal bruge din kat i avl, så sørg for at få kastreret/steriliseret din kat.

Ligesom andre katte er briten nysgerrig og har den adgang til udelivet må man forvente at den udforsker kvarteret. Hvis man ønsker at holde briten på sin egen grund, så kan det anbefales at indhegne haven.

Chokolade British fertil han Rød British fertil han

Killinger og forskel på kønnene

Killinger og ungdyr er søde og det kan være svært at stå for små runde bamser der leger og de udviser en noget mere aktiv adfærd end voksne briter. De skal naturligvis være sunde og raske, vaccineret og tilset af en dyrlæge. Killinger må ikke forlade deres mor før de mindst er 12 uger. På det tidspunkt bør killinger veje omkring 1,2-1,5 kg. Hvis man vælger to killinger sammen er det ikke så afgørende hvilket køn man vælger, men nogen har gode erfaringer med at vælge én af samme køn fordi forholdet er mere jævnbyrdigt når der leges. Forskel i temperament på hun og han katte kan man ikke som sådan beskrive, men for kastrerede katte vil man ikke opleve den store forskel.

Afslutning

En brite vil være dig en god og trofast ven som du kan få meget glæde af. Din brite finder du via BB-klubbens webside.

Lilla tortie British ungdyr
Designed & Developed by: J. Creations
Email : j_creations2001@yahoo.com
ⓒ Copyright 2011 BB-klubben. Billeder og tekst må ikke gengives uden tilladelse.
Browser: Internet Explorer. Minimum skærmopløsning: 1024x768.